1 Nisan 2015 Çarşamba

GÜNEŞ GÜLÜ

GÜNEŞ GÜLÜ
DOĞADAN GELEN ŞIFA... GÜNEŞ GÜLÜ

Genellikle Madagaskar ve Doğu Afrika ülkelerinde yetiş­tirilen bitki kurutulduktan sonra endüstri ülkelerine satılır. Güneş gülü Türkiye’nin Akdeniz bölgesinde yetiştirilebilir.
5-10 cm. kadar yüksek, böcekler yiyen, yapraksız, saplı çok yıllık otsu bir bitkidir. Yapraklar yuvarlak, uzun saplı üzeri bezimsi kırmızımtrak tüylerle kaplıdır. Bu bezlerden yapışkan bir sıvı çıkarır, bunlarla böcekleri avlar. Çiçekler bir sıraya dizili beyaz renkte ve üzüm taneleri gibi dizilidir. Çanak kaideye kaynaşmış 5 yapraklı, taç 5 yapraklı, 5 adet de erkek organı vardır. Meyve çok sayıda tohumlarla dolu bir kutucuktur.
Güneş gülünün yaprak, çiçek ve sürgünleri yani otu çay, tentür ve natürel ilaç yapımında kullanılır.

Güneş Gülü Faydaları

* Spazm çözücüdür.
* Öksürüğü kesici etkisi ile başta boğmaca gibi öksürüklü hastalıklar olmak üzere astım ve bronşitte de faydalıdır.

* Farenjit ve larenjitte faydalıdır.

* Vereme karşı etkilidir.
Büyük Güneş gülünün alt yaprakları 8-12cm uzunluğunda ve gövde yaprakları ise değişken sıra ile dizilmiş olup her biri 1-2cm uzunluğunda, 2-4cm eninde, ters yumurta şeklinde, üzeri tüylerle kaplı ve alt yüzeyi küçük ve de beyaz tüylüdür. Yaprakların üzerindeki kırmı­zımsı tüylerin uç kısmında küçük damla şeklinde yapışkan bir sıvı bu­lunur ve bu sıvı kırağı düşmüş gibi bir görünüm verir. Yapraklara konan sinek veya küçük böcekler yavaş yavaş yaprak üzerindeki kırmızı tüyler tarafından sarılır ve sinek veya küçük böceklerin vücudundaki sıvı emi­lerek alınır. Güneş gülü protein sindiren bir özelliğe sahiptir.
Kullanılışı: Bitkiden 1 çorba kaşığı 400 gr. kaynar su ile haşlanır, 2 saat bekletilir, süzülür. Haşlama bal veya nebetşeker ile tatlılaştırılır. Günde 3 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır.
Haricen Kullanılışı: Taze bitki ezilir veya suyu çıkarılır nasır veya siğilde kullanılır. Merhem haline getirilir, arpacık ve çıbanlara sürülürse faydalı olur.


https://www.facebook.com/hayri.uzunalioglu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder