Tüm dünyada Eylül ayı Rahim ağzı kanserinde insanları bilinçlendirmek için önemli bir gündür.Meme kanserinden sonra en çok görülen ve ölümcül olan bu kanser türü kadınlar için tehlikeli bir durumdur.
Rahim ağzı kanseri riskini arttıran etkenler:
İstatistikler rahim ağzı kanserine yakalanan kadınların %90'ının 40 yaş üzerinde olduğunu gösteriyor. Ensık görülen yaş grubu ise 60 ve üzeri olarak görülmektedir. Ancak rahim ağzı kanseri bir kadının ömrünün herhangi bir döneminde karşısına çıkabilir Yaş faktörünün yanı sıra rahmi ağzı kanseri riskini arttıran etmenler şunlardır:
-Doğu Avrupa Yahudilerine ait bir geçmişi bulunmak
-Hiç doğum yapmamış olmak ya da kısırlık gibi sorunlar
-Rahim ağzı kanseri görülen yakın bir akrabaya sahip olmak
-Göğüs, kolorektal kanseri geçirmiş olmak
Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?
Rahim ağzı kanserinin belirtileri şunlardır:
-Anormal vajinal akıntı ve/veya kanama
-Rahim ağrısı ve baskısı
-Karın veya bel ağrısı
-Şişkinlik
-Yemede güçlük veya hemen doyma hissi
-Tuvalet alışkanlıklarında değişiklikler
Tedavide görülen gelişmeler
Rahim ağzı kanseri ile ilgili yapılan son araştırmalar umut vericidir. Araştırmalardan biri kanda bulunan ve bağışıklık sistemi tepkisine sebep olan bir protein keşfedilmesini sağaldı. Adı mesotelin olan bu protein normal dokularda bulunuyor, ancak miktarı arttığında kanserli hücrelere sebep oluyor. Bilim adamları bu proteini tespit edecek bir görüntüleme testi üretmek için uğraşıyor.Rahim ağzı kanseri kadınları tehdit eden kanser türlerinden sadece biridir. Kendi sağlığınız ve sevdikleriniz için lütfen düzenli olarak kontrole gitmeyi unutmayın. Özellikle belirli bir yaştan sonra sürekli olarak meme ve rahim kanseri kontrollerine gitmeniz gerekmektedir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder