5 Mart 2013 Salı

Bel çevresi ölçünüz


Zayıfladığınızı düşünüyorsanız ama bel çevreniz kalınsa ya da göbeğiniz varsa risk altında olabilirsiniz! Viseral yağların neden sorun olduğunu biliyor musunuz?               
bel çevresi yağlar




Vücudun uzun dönemde kullanım için depoladığı deri altı yağlarının aksine (örn. hamilelikte veya yiyeceksiz kalınan dönemler için), viseral yağlar vücudunuzda farklı bir rol oynar.
Viseral yağ nedir?
Viseral yağlar vücut tarafından kolaylıkla “yakılabilir” ve kısa dönemli enerji ihtiyaçlarını karşılar. Bu ilk insanların avlanması ve tehlikeden kaçmasına yardımcı oluyordu, günümüzde ise stresle başa çıkmamıza yardımcı oluyor ya da egzersiz yaptığımızda enerji sağlıyor.
Viseral yağ ayrıca yağ asitleri, hormonlar ve inflamatuar proteinler salgılar. Çok fazla viseral yağ, bu yağ asitlerinin, hormonların ve proteinlerin düzeyini arttırırken, hayati organlarınızın uygun şekilde işlev görmesini etkiler ve yüksek tansiyona, ateroskleroza (damar sertliği), insülin direncine ve yüksek kolesterole yol açabilir.
VİSERAL YAĞ RİSKİNİZİ DEĞERLENDİRİN!
Viseral yağ fazlasına sahip olma olasılığını söylemenin en kolay yolu, belinizin çevresidir.
Bel çevresi kadınlarda 88 cm veya daha fazla, erkeklerde 102 cm veya daha fazlaysa, fazla viseral yağ taşıma olasılığınız yüksektir.
Güney Asyalılarda, kadınlar için 80 cm, erkekler için 90 cm değerleri kullanılır.
Fazla viseral yağ taşıyorsanız; tip 2 diyabet, inme ve kalp hastalığı gibi ciddi hastalıkların ortala çıkma riski daha yüksektir.
BU YAĞLARDAN KURTULMAK MÜMKÜN MÜ?
Herkeste bir miktar viseral yağ bulunur – vücudumuzun doğru şekilde işlev görmesi için buna ihtiyaç duyarız. Ancak, vücuda ne kadar yağın viseral yağ olarak depolandığını çeşitli faktörler belirler.
Bunlardan biri yaşam tarzıdır. Sağlıksız bir diyet viseral yağ düzeyinizi arttırırken, düzenli egzersiz bu düzeyi azaltabilir.
Diğer faktörler cinsiyet, hormonlar (menopoza giren kadınlar), yaş, etnik köken ve ailenizde yüksek viseral yağ seviyesi olup olmadığıdır.
Yaşlandıkça metabolizmamız yavaşlar ve viseral yağları yakmak daha da zorlaşır.
Orta yaşlı siyah ırk aynı vücut ölçülerine sahip beyaz ırk göre daha düşük viseral yağ seviyesine sahipken, bazı Asya toplumlarında genel vücut ağırlıklarına göre önemli derecede yüksek seviyeler görülmüştür.

BEL ÇEVRESİNİ ÖLÇME
Örneğin, pantolonunuzun bel ölçüsü size bel çevreniz hakkında tam bir bilgi vermez, çünkü insanlar ‘gerçek bel’ hizasının altında pantolonlar giyerler. Dolayısıyla, gerçek bel çevrenizi belirlemenin en iyi yolu bir mezura kullanmaktır.
Tam bir ölçüm alabilmek için, ‘gerçek bel’ yerinizi bulmalısınız.
Bunu yapmak için, bir parmağınızı kalça kemiğinize, diğerini göğüs kafesinizin alt sınırına koyun – bu iki noktanın ortası ‘gerçek bel’ yerinizdir.
Çoğu insanda bu göbek deliğinin olduğu yerdir.
Mezura ölçüsünü okumadan önce, derinizi sardığından ve yere paralel olduğundan emin olun. Ardından nefes vererek ölçüyü alın.


Bel çevresi ölçünüz ,Bel çevresi ,ölçünüz ,yağlı bel,kalın bel,şişman bel,şişman,fazla kilolar,fazla kilo,ideal ölçüler,yağ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder