11 Ekim 2011 Salı

Sağlıklı hayat için

Sağlıklı hayat için acele etmeyin
Birçok hastalığın nedeninin zihnimizde yattığını söyleyen ayurveda uzmanı Dr. Martina Ziska sağlıklı yaşam için sağduyulu olmak gerektiğini söylüyor: “Mümkün olduğunca sessiz kalın, yavaşlayın. Stres ve öfkeden uzak durun.”
Günümüzde sağlıklı yaşamak, stresten uzaklaşmak için modern tıbbın yanı sıra alternatif yöntemlere de sıkça başvuruluyor. Bu yöntemlerden biri de Antik Çağ’ın sağlık sistemi olarak anılan ayurveda... Ayurvedik tıbbın önceliği hastalığı oluşmadan önlemek. Bunu da bedendeki dengesizlikleri düzelterek ve savunma mekanizması bitkisel formüllerle güçlendirerek yapıyor. Geçen hafta bir seminer vermek için İstanbul’a gelen dünyaca ünlü ayurveda uzmanı Dr. Martina Ziska’yla bu alternatif tıp yöntemini konuştuk.

Dr. Martina Ziska bedenin sağlıklı olması için enerjisinin de dengeli olması gerektiğini belirtiyor. Vücudun temel enerji kaynağına prana denildiğini anlatan Ziska bu enerjinin sadece oksijen olmadığını hatırlatıyor: “Vücuda çeşitli kaynaklardan enerji gelir. Bu kaynaklardan ilki nefestir. Kaliteli havayı daha bilinçli şekilde teneffüs ettikçe vücudumuza daha fazla prana veriyoruz demektir. İkinci kaynak ise gıdalar. Yiyeceğin kalitesi ve uygunluğu ne kadar prana taşıdığına göre değerlendirilir. Başka bir prana ise duygularımızla da kaydettiğimiz düşüncelerimizde bulunur. Vücudumuz; duyularımız, zihnimiz, kalbimiz, ruhumuz ve çevreyle uyumlu olduğunda dengeli olduğunu anlarız. Denge, uyumlu ahenkli bir titreşim olarak görülür. Dengesizlik ise bu bahsedilen çeşitli parçalar arasında uyum eksikliğini işaret eder.
Sorunun kaynağı zihniniz
Günümüz şehirli insanının çoğunun baş ağrısı, mide ve bağırsak problemleri, şişmanlık gibi ortak şikayetleri var. Ziska bu sorunların çoğunun sindirim bozukluğundan kaynaklandığı görüşünde: “Sindirim bozukluğu dengesiz ve uygunsuz yeme alışkanlıklarından kaynaklanır. Dengesiz yeme alışkanlıkları yanlış günlük rutinin bir parçası. Bunun sebebi ise kendimizi ve doğayı tam olarak anlayamamamız... Dolayısıyla birçok sağlık sorununun başladığı yer zihin.”

Dr. Martina Ziska’ya “Herhangi bir uzmana başvurmadan kitaplar ya da izleyeceğimiz videolarla ayurvedayı hayatımıza sokabilir miyiz?” diye soruyoruz. Bize şu yanıtı veriyor: “Ayurveda karmaşık ve kusursuz bir tıbbi sistem. Özellikle de teknoloji bize ani değişiklikler sunduğundan ve sürekli aşırı algı yüklemesine sebep olduğundan yaşam tarzı olarak ayurveda her yaştan kişi için uygun. Temel kural sağduyudur. Basit şeylerle ayurvedayı hayatınıza sokabilirsiniz. Örneğin hem dışarıda hem de içeride mümkün olduğunca sessiz kalın. Aşırı yorulmayın, yorulduğunuzda dinlenin. Vücut hazır olduğunda uyuyun. Öğle yemeğini ana yemek olarak yavaş ve dikkatinizi vererek yiyin. Kendi bünyenize uygun, dengeli ve sağlıklı bir diyeti seçin. Duygularınızda açık olun ve zihninizi canlı tutun; üzüntü, stres ve öfkeden uzak durun. Acele etmeyin, yavaşlayın.”
http://www.doktormurat.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder