1 Nisan 2015 Çarşamba

DİŞBUDAKAğACI (Fraksinus exelsior)

TABİAT ECZANESİNDEN DIŞBUDAK AĞACININ MÜCİZESİ ...))))))))


DİŞBUDAKAğACI (Fraksinus exelsior):

Ada Kınakınası da denilir.

Böbreklerdeki kum ve taşları döker.
Terletir ve kanı temizler.
Müshildir.
Vücuda rahatlık verir.
Romatizma ve nikris tedavisinde kullanılır.
Diş hastalıklarında koruyucudur.
Gut hastalığına iyi gelir.
İltihapları giderir.
Kabukları; ishali, inatçı dizanteriyi ve kanamaları keser.
Ağrıları keser.
Virüs ve bakterilerden kaynaklanan mikroplu hastalıklarda yüksek derecede ateş düşürücüdür.

Kullanılışı:

Kabuk ve yaprakları, ilkbaharda toplanıp, kurutulur. Suda kaynatılarak içilir. Bir litre suya 20 gr. dişbudak konularak kaynatılır.

Dört-beş fincana kadar içilebilir. Gut tedavisinde 2-3 saatte bir fincan içilir. Yarım litre suya büyük bir avuç kuru yaprak konularak kaynatılır. Tozu şiddetli gut krizlşri için kaynatılarak kullanılır. Bu demleme iki günde bir içilirse, yaşlıların damar sertliğine iyi gelir. Günde üç defa alınırsa ateş düşürür.10 tutam tane, harlı ateşte kaynatılır, sonra da hafif ateşte tutulur ve günde üç-dört fincan içilirse, idrar söktürür, romatizmaya iyi gelir.

İki avuç kurutulmuş kabuk, bir litre suya atılarak, ishale karşı banyo yapılır.Dişbudak yapraklarından yapılacak yatak içerisine eğreltiotu katılarak; gut ve romatizma tedavisinde kullanılır.

Yoğun kaynatmadan elde edilen sıvı ile lâvman yapılır.Kabuklarından yararlanmak için nisan ayında 2-3 yaşındaki yaprak kabukları toplanmalıdır.Dişbudak yaprağı idrar söktürücü özelliklerdedir. İltihap dağıtıcı (antienflamatuar) ve ağrı giderici özellikleri sebebiyle romatizma ve eklem ağrılarında kullanılır.

Kabuklarındaki güçlendirici rahatlatıcı ve ateş düşürücü etkisi daha fazladır.Vücuttaki ürik asit seviyesini düşürdüğünden, gut (damla) hastalığı tedavisinde kullanılabilir.Romatizma tedavisinde karışım halinde de kullanılabilir.

50 gr. dişbudak yaprağı, 50 gr. tarla kraliçesi yaprağı karıştırılır 1 lître kaynayan suya 1 -3 tutam bu karışımdan atılır, 15 dakika kaynatılır. Bu su gün boyunca içilir.Aynı şekilde sadece dişbudak yaprağı da kaynatılabilir.Kabuklar kullanılacağı zaman 20-30 gr. kabuk 1 litre suda 5 dakika Süreyle kaynatılır. Her yemekten önce birer fincan içilir.

Romatizma ve gut hastalığı ağrılarında dıştan da kullanılabilir.1 litre kaynayan suya 1 tutam yaprak atılır. 15 dakika kaynatılır. 15 dakika kaynatılır. Ilık haldeyken bu suya bez batırılarak ağrıyan bölgeye kompres yapılır.Bazı bölgelerde dişbudaktan içecek de hazırlanmaktadır, 100 gr. dişbudak yaprağı 1-2 litre suda kaynatılır. Aynı şekilde 150 gr. kurutulmuş hindibağ da kaynatılır.

Ayrı bir tarafta 60 gr. asit tartarik 75 gr. taze bira mayası ve 5 kg. şeker ılık bir suda eritilir. Bir fıçı içine dökülen karışım 100 litre oluncaya kadar su eklenir. Kapağı açık halde 15 gün süreyle mayalandırılır. Süzerek şişelerde saklamak ve yol boyunca içmek mümkündür.


https://www.facebook.com/hayri.uzunalioglu 
DİŞBUDAKAğACI (Fraksinus exelsior)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder