10 Ekim 2011 Pazartesi

Konyalılar Dikkat

Konya, 95,33 kilo ortalaması ile Türkiye genelinde birinci sırada...




İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, her 10 kişiden 7'sinin şişman olduğu Konya'nın 95,33 kilo ortalaması ile Türkiye genelinde birinci sırada yer aldığını söyledi.

Küçükkendirci, Türk Erişkinlerinde Kalp Hastalıkları ve Risk Faktörleri ( TEKHARF) çalışması sonuçlarını değerlendirerek, ''Tüm dünyada obezite artık bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde de bu hastalığa yönelik tedavi yöntemleri ve önlenme çalışmaları hız kazanmıştır. Konya İl Sağlık Müdürlüğü olarak bizlerde bu konuya gereken ilgi ve önemi göstermekteyiz'' dedi.
Türkiye'deki illerin kilo ortalamasının 86,44 olduğunu, 95,33 kilo ortalaması ile Konya'nın birinci geldiğine dikkati çeken Küçükkendirci, şunları kaydetti:

''Üzülerek belirtmek istiyorum ki Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevalans Çalışması-II (TURDEP) sonuçlarına göre İç Anadolu Bölgesi'nde erkeklerin yüzde 16,6'sı, kadınların yüzde 70,9'u şişmandır. Şişmanlık oranına bağlı olarak diyabet, kalp damar rahatsızlıkları, hipertansiyon gibi rahatsızlıklarında görülme sıklığı yüzde 50 oranında artmaktadır. Şişmanlık ortalamasının yanı sıra illerin bel çevresi ölçüm ortalamaları 97,82 santimetre olup Konya ilinin bel çevresi ortalaması 108 santimetredir. Bel çevresinde 102 santimetre ve üzeri özellikle kalp hastalıkları açısından yüksek risktir.''

TURDEP–II çalışması sonucunda Konya'da bulunan her 10 kişiden 7'sinin şişmanlık sınırlarına yaklaştığının tespit edildiğini vurgulayan Küçükkendirci, şöyle devam etti:

''Bu bilgiler göstermektedir ki ilimizde obeziteyle ilgili önemli bir risk söz konusudur. Obeziteye karşı il genelinde gerekli tedbirlerin alınması kaçınılmaz olmuştur. Bu sebeple müdürlüğümüz tarafından, ilimizdeki paydaş kurumların temsilcilerini de bünyesinde barındıran Konya Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulu oluşturulmuştur. Bu kurul her dört ayda toplanmakta ve obezite konusunda kurumlar bazında, il genelinde yapılması gereken çalışmalar ve etkinlikler hususunda çeşitli kararlar almaktadır.''

Öte yandan, Konya İli Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulu, ikinci kez İl Sağlık Müdür Yardımcısı Ömer Ünsal başkanlığında, Konya İl Sağlık Müdürlüğü'de toplandı.

Kurulda obezite konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli etkinliklerin yapılmasına, yapılan etkinliklere tüm kurul üyelerinin katılmasına, yeterli ve dengeli beslenme, hareketli yaşam konularında halkın her kesiminin bilgilendirilmesi amacıyla eğitimlerin sürekliliğinin sağlanmasına ve obezite konusunda farkındalık oluşturulmasına karar verildi.

kaynak:sosyetegazetesi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder