4 Eylül 2014 Perşembe

Avşar otu

DOĞAL MÜCİZE AVŞAR OTU MİGRENE BİRBİR ŞIFA

Avşar otu (Asarum europaeum), loğusa otugiller (Aristolochiaceae) familyasından bitki türüdür. Çok yılık, rizomlu otsu bitkidir. Sapı, 10-15 cm uzunluğundadır. Çiçeklerinin iç kısmı esmer kırmızı renktedir. Gölgeli orman altlarında yetişir. Türkiye ve Avrupa’da yayılış gösterir.

Türkiye’nin Kuzeyinde yoğun bir şekilde gözlenmektedir. Dünya genelinde ise Asya bölgesinde en çok yetişmektedir. Çiçekleri genelde sarıdan yeşile kadar çeşitli renklerde olabilmektedir. Kokulu bir bitkidir.

Avşar otunun toprak altı kısmı kusturucu ve balgam söktürücü olarak tanınmıştır. Kökleri koku vermek için çeyiz sandıklarına konur. Ağızdaki içki kokusunu gidermek için çiğnenir.

Avşar Otu yağışlı ve rutubetli bölgelere daha kolay uyum sağlamaktadır. Glikozid, azarin alkoloidi, tanenli maddeler, reçineler, helme ve nişasta içerir.

AVŞAROTUNUN FAYDALARI
İdrar arttırıcı ve kabızlığı gidericidir.
Adet söktürür.
Kusturucu etkiye sahiptir.
Uyuza karşı faydalıdır.
Ateş düşürücüdür.
Öksürüğü keser ve balgamı söktürür.
Sinirleri yatıştırıcı etkisi ile baş ağrısı ve migren şikayetlerini azaltmakta faydalı olabilir.
Avşar otu nasıl kullanılıravşar otu çayı faydaları Avşar otu
Çiçek açma zamanında tohumların olgunlaşmasından sonra toplanır. Kuru veya taze halde kullanılır. Gölgede kurutulur. Kuru bitki yesil renkte ve acı tattadır.

Avşar Otunun kökleri kurutulup toz haline getirildikten sonra suya katılarak kullanılır. Çay şeklinde içilebileceği gibi haricen yaraların üzerine ve uyuz gibi deri hastalıklarına karşı kullanılabilir.

Avşar otu çayı
haşlanmasıyla elde edilen su ; dizanteri ve başağrsına karşı, harici olarak da cerahatlı yaraların yıkanmasında kullanılır.
Taze bitkiden 1 çorba kaşığı veya (kuru bitkiden 1 kahve kaşığu) 0,5 lt. kaynar suda 2 saat bekletilir. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer kahve fincanı içilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder