19 Mayıs 2014 Pazartesi

fesleğen in faydaları

MÜCİZE BİTKİ FESLEĞEN'İİN FAYDALAR ADETA BİR PSİKOLOG

Akdeniz mutfağında bol bol tüketilen ve yemeklere lezzet katan fesleğen, insan sağlığını da olumlu etkiliyor. Fesleğen tüketiminin; kalp sağlığına, ödemlere, DNA hasarına iyi geldiği, gündelik stresle bile savaştığı biliniyor.

Fesleğen, öncelikle bir aroma artırıcı olarak bilinmesine rağmen genel sağlık ve birçok hastalıkla savaşta da önemli bir bitkidir; anti-inflamatuar, antibakteriyel ve anti-stres özellikleri bulunur. Doğru bir fesleğen seçimi için, öncelikle yapraklarının taze görünümlü, parlak ve yeşil olmasına dikkat edilmelidir. Yaprakları koyu, lekeli, kesik, yırtık ve sararmış olan fesleğenler tercih edilmemelidir. Fesleğen, buzdolabında veya dondurucuda saklanmalıdır ve organik olduğundan emin olunmalıdır. Fesleğen, kuru ve serin yerde olmak şartıyla altı ay boyunca muhafaza edilebilir. Özellikle tazesi çok yararlı olmasına rağmen, kurutulmuş olarak tüketilen çayının da sayısız faydası bulunur.

DNA HASARIYLA MÜCADELE
Yunanca'da 'kraliyet' anlamına gelen, binlerce yıldır bir bitkisel ilaç olarak kullanılan fesleğen, günümüzde de en yaygın sağlık sorunlarıyla mücadele yollarından biri olmaya devam ediyor. İçerdiği yüksek antioksidan yağları, K vitamini ve ağır miktarda kalsiyum ile besin değeri açısından çok zengin olan fesleğen; DNA hasarına karşı mücadelede son derece etkilidir. Fesleğen, reyhan ve nane benzeri yapraklar; beta-kariyofilen içerir. Beta-kariyofilen de; artrit ve inflamatuar bağırsak hastalığı gibi rahatsızlıkların tedavisinde etkili bir maddedir. Fesleğenin en büyük faydalarından biri, kişiyi DNA hasarından korumasıdır. Yani, genetik bilginin depolanmasını korumaya yardımcı olur. DNA; kromozom olarak adlandırılan işlevsel birimlerdir. Kromozomlar, hücre içinde genetik değişimlere uğrayabilir ve kanserin büyümesine bağlı DNA mutasyonlarına veya serbest radikallerin aktivasyonuna neden olabilir.

ÖDEME KARŞI ETKİLİ
Fesleğendeki suda çözünen flavonoidler (orientin ve vicenin) radyasyona karşı hücresel düzeyde koruma sağlamaktadır. Yapılan çalışmalarda fesleğenin, patojen bakterilerin büyümesini engellediği de görülmüştür. İranlı bilim adamlarının yaptığı bir çalışmada da fesleğendeki yağların insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu ortaya çıkmıştır. Journal Physicology ve Biochemistry dergisinde yayınlanan bir başka araştırmaya göre ise fesleğenin, akciğer enfeksiyonları ile ilişkili bakterilerin büyümesini kısıtladığı ortaya çıkmıştır. Malezya'da University Science of Malasia'da fareler üzerine yapılan bir çalışmada ise fesleğenin ödeme karşı etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Fesleğenin; hayvanlar üzerinde yapılan deneyler sonucu, akciğer ve kolon kanserlerinde tümör erimesini sağladığı ve immün yetmezliğini ortadan kaldırdığı da bilinmektedir.

KALP SAĞLIĞI İÇİN SON DERECE YARARLI
Magnezyum ve beta-karoten açısından zengin olan fesleğen, kalp sağlığı için çok önemlidir. Araştırmacılar, yüksek antioksidan içeriği nedeniyle fesleğenin kalp sağlığı üzerinde de olumlu etkisi olduğunu belirtmişlerdir. Yapılan araştırmalarda; fesleğen yaprağı ekstresinin, yüksek kolestrolü düşürdüğü gözlemlenmiştir. Ayrıca fesleğenin, yüksek total kolestrol ve LDL kolestrol gelişimini de engellediği saptanmıştır.

.

fesleğen bitkisi,şifalı bitkiler,fesleğen
ÖLÜM ORANINI DÜŞÜRÜYOR
 Netherlands National Institute for Public Health tarafından yapılan araştırmada; 15 yıl boyunca C vitamini kullanan ve fesleğen tüketen 65 yaş ve üzeri erkeklerde kalp hastalığı ile ölüm arasındaki ilişki değerlendirilmiş, yaş ve sigara dikkate alındığında, kalp hastalığından ölüm oranının yüzde 20 civarında azaldığı görülmüştür.
 DİYABETLE SAVAŞIYOR
 Fesleğen, diyabetle savaşta da etkilidir. Hindistan'da yapılan bir araştırmada; iki tip diyabeti olan 40 hastaya günde bir toz kurutulmuş fesleğen yaprağı verilmiş ve sonucunda da açlık ve tokluk kan şekerlerinin düştüğü görülmüştür.
 STRESE KARŞI DA KULLANILABİLİR
 Stresli bir hayat süren, kronik stres ve stres anksiyeteye bağlı bozukluklar yaşayan hastaların rahatsızlıklarıyla mücadelede de fesleğenin çok etkili olduğu biliniyor. CİNSEL SORUNLAR AZALIYOR Bilim adamları, erkek ve kadınlardan oluşan 158 kişilik bir grubun gösterdiği stres belirtileri üzerine, fesleğen ekstresinin etkisini incelemişler. Altı hafta boyunca günde 1200 mg. fesleğen ekstresi alan hastalarda; uyku problemleri, yorgunluk ve unutkanlık gibi semptomların yüzde 39 oranında, stres kaynaklı cinsel sorunlarda ise yüzde 87.5 oranında azaldığı görülmüş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder