6 Aralık 2014 Cumartesi

Obeziteye ekmekle savaş


Obeziteye ekmekle savaş



İSTANBUL - Genetiği değiştirilmiş buğdayın daha yavaş sindirildiğini, daha tok hissettirdiğini ve iştahı azalttığını belirten araştırmacılar, bu özelliklerin ekmek, makarna ve diğer unlu mamülleri daha sağlıklı yapacağını umuyor.
Az yağlı ve sağlıklı yiyeceklerin üretiminin dünyada hızla büyüyen obezite krizine karşı bir önlem olarak geliştirilmesi bekleniyor.
Bu yeni buğday türü direnç nişastası olarak bilinen nişasta ile üretiliyor ve böylece midede yakılması zorlaşıyor. Buğday öğütüldükten, işlemlerden geçirildikten ve pişirildikten sonra ekmeğin sindirimi de zorlaşmış oluyor.
İngiliz Ekoloji Birliği’nde düzenlenen “süper karbonhidratlar” konferansında araştırmalarını gözler önüne seren bilimadamları, 3 yıllık bir araştırma sonucunda elde ettikleri verileri yağla savaşan buğday araştırmalarıyla da sürdürmek istiyorlar.
Bu yeni üretilen nişastanın, düşük gliserid içeriğine sahip olduğunu belirten, çalışmanın başkanlığını yürüten Andy Greenland, içindeki şekerin de normal nişastadakine göre daha yavaş hareket ettiğini dile getirdi. Greenland, bu sayede koroner kalp hastalıkları ve diyabet gibi sağlık sorunlarına karşı yararlı sonuçlar elde edilebileceğini söyledi. Greenland, ayrıca araştırmaların hala sürdüğünü ve henüz piyasaya sürülmeyeceğini de ekledi.
Birmingham Üniversitesi’ndeki bazı bilimadamları da yiyeceklerdeki yağı, mantarlarda bulunan bir proteinle değiştirebilmenin yolunu buldular. Bu protein, yağların yarattığı yüzeye benzeyen bir havayla dolu kapsül yaratıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder