13 Ekim 2011 Perşembe

Zeytinyağı kalp-damar hastaları için zararlı


Dr. Murat Kınıkoğlu, sanılanın aksine kalp-damar hastalarının rahatlıkla zeytinyağı tüketmemesi gerektiğini söyledi: Zeytinyağının içerisinde de doymuş yağ bulunuyor. Bu nedenle, zararsız değildir diye rahatça tüketilmemeli..

Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Kınıkoğlu, sınırsızca zeytinyağı tüketiminin yanlış olduğunu söyledi. Kalp hastaları için, zeytinyağı dahil tüm yağların zararlı olduğunu belirten Dr. Kınıkoğlu, kalp hastalarının beslenmelerinde yaptıkları hataları ve dikkat edilmesi gerekenleri anlattı:

* Kalp hastaları için zeytinyağı yararlı mı?
Kalp hastaları için, zeytinyağı dahil tüm yağlar zararlı. Bu konuda da, aynı yumurta meselesinde olduğu gibi, normal insanlarla kalp hastalarını ayırmak lazım. Eğer, "Tereyağı mı daha zararlı zeytinyağı mı?" diye sorarsanız, tabii ki cevabım hiç düşünmeden "Tereyağı daha zararlı" olur. Ama "Zeytinyağı kalp hastaları için faydalı mı?" diye sorarsanız, cevabım kesinlikle "Hayır!"

DOYMUŞ YAĞ İÇERİYOR
* Şimdiye kadar zeytinyağının hep faydalı olduğu söyleniyordu, peki en zararsız yağ hangisi?
Zeytinyağı kalp krizi geçirmiş insanlar için, boyun damarlarında darlık olanlar için, felç geçirmiş ve beyin damarlarında sorun olan hastalar için kesinlikle zararlı. Bu yüzden de hastalığın derecesine göre ya hiç kullanılmamalı ya da çok az miktarda kullanılmalı. Doymamış yağ olduğu için zeytinyağının kalbe faydalı olduğunu iddia edenler; zeytinyağında az da olsa doymuş yağ olduğunu unutuyor. Tüm bitkisel yağların içinde de, zararlı olduğunu kabul ettiğimiz doymuş yağlar var. Örneğin; zeytinyağının 100 gramında 73 gram tekli doymamış, 11 gram çoklu doymamış yağ varken, 14 gram da doymuş yağ vardır. Bazı kalp hastalarının faydalı diye zeytinyağına ekmek banıp yediklerini duyuyorum. Bu kişiler zararsız yağların yanında, damarlarını tıkamak için yetecek kadar doymuş yağ da alıyorlar.

ÇOK AZ TÜKETİN
* Zeytinyağını kalp hastalarının hiç mi yememesi gerekiyor?
Kalp damarlarınızda sorun varsa sakın yemeyin ya da olabilecek en az miktarda yiyin. Kalp damarlarınızda sorun yoksa, hiçbir risk faktörünüz bulunmuyorsa tadını çıkarın. İster ekmek banın, ister salataya boca edin... Buna karşılık ailenizde kalpten erken ölenler varsa, sigara içiyorsanız, yüksek tansiyon veya şeker hastalığı gibi önemli risk faktörleriniz varsa tüm yağları olduğu gibi zeytinyağını da kullanırken dikkatli olun, aşırıya kaçmayın.

http://arsiv.sabah.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder