11 Ekim 2011 Salı

Az yemekle Uzun yaşanıyor

AZ YE, UZUN YAŞA...
“Can boğazdan gelir” atasözü ile büyümüş bir neslin çocuklarıyız. Bize iyi beslenmenin pek çok sorunu çözeceği, az yemenin ise pek çok hastalığın kaynağı olduğu öğretildi. Ortak hafızamızdaki “zayıf bünye=verem hastalığı” eşitlemesi bu düşüncemizi pekiştiren nedenlerden biri olmuştur. Oysa yapılan bilimsel çalışmaların neredeyse tamamı “Canın boğazdan gittiğini” gösteriyor. Kanserden tutun kalp damar hastalıklarına kadar pek çok önemli rahatsızlık çok yiyenlerde ve şişmanlarda daha sık görülüyor. Bu arada çok yiyen ama şişman olmayanlar fazla sevinmesinler. Bünye itibariyle yedikleri halde kilo almayan kişiler de aynı şişman kişiler gibi kalp damar hastalıkları ve şeker hastalığı açısından risk altındalar. Dünyada uzun yaşama ile beslenme arasındaki ilişkiyi araştıran yüzlerce binlerce araştırma yapılmıştır. Elma, armut, maydonos... Bütün gıdalar didik didik edilmesine rağmen herhangi bir gıdayı fazla yiyerek uzun yaşayacağınızı gösteren hiçbir bilimsel çalışma yoktur. Buna karşılık “az yiyerek-günlük kalori miktarını azaltarak” uzun yaşandığını gösteren pek çok çalışma vardır.

AZ YE, İYİ HATIRLA...
Almanya Meunster Üniversitesinde yapılan bir çalışma kalori kısıtlamasının yaşlı insanlarda hafızayı kuvvetlendirdiğini gösterdi. Araştırmaya katılan insanlar üç gruba ayrılmışlar. Birinci grupta tüm yağların ve şekerli gıdaların kesilmesiyle %30 luk kalori kısıtlaması yapılmış. İkinci grupta zeytinyağı ve balık serbest bırakılmış, üçüncü gruptakilere ise “ne istersen ye” demişler. Üç ay sonra her üç gruba da “kelime hatırlama testi” yapılmış. Kalori kısıtlaması yapanların hafızalarında diyete girmeden önceki değerlere göre olumlu yönde gelişme tespit edilmiş. Diğer iki grupta ise herhangi bir değişiklik olmamış. Araştırmacılar kalori kısıtlamasının damarlardaki inflamatuar etkiyi azaltarak hafıza üzerinde olumlu etki yaptığını düşünüyorlar.

ÇOK YE, ÇABUK UNUT....
Annals of Neurology, Aralık 2008 sayısında Columbia Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir çalışma yayınlandı. Kan şekerindeki ani yükselmeler beyinde hippocampus bölgesini etkileyerek hafızaya zarar veriyor. Şekeri tam olarak kontrol altında olmayan kişilerdeki orta dereceli şeker yükselmesi bile hafızayı olumsuz yönde etkileyebiliyor. Araştırmacılar yaşlanmayla ortaya çıkan hafıza sorunlarının aslında yükselen gizli şekerin verdiği zarara bağlı olabileceğini düşünüyorlar. Yaşa bağlı tip II şekerin kırklı yaşlarımızdan sonra ortaya çıktığını biliyoruz. Düzenli spor, yaşa bağlı şekerin ortaya çıkmasını geciktiriyor. Buradan hareketle; (1) şeker ve unlu gıdalardan sınırlı bir beslenme düzenine geçerek (2) düzenli spor yaparak hafızamızı koruyabiliriz.


http://www.doktormurat.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder