12 Haziran 2014 Perşembe

Dişler nasıl fırçalanmalı?


Dişler nasıl fırçalanmalı?

[22.07.2008]
Dişler nasıl fırçalanmalı?

DR. ABDÜLKADİR NARİN'in haberi
Ağız sağlığını korumanın temelinde doğru yapılan ağız ve diş temizliği yatıyor. Bu nedenle diş fırçalamaya ayrı bir özen gösterilmeli; iyi bir fırçalama 4 dakikanın altında olmamalı, diş fırçası üç ayda bir değiştirilmeli.
Çürük oluşumunu nasıl önleyebiliriz?
Çürük oluşumunu engelleme; beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi, ağız bakımının iyi yapılması ve en önemlisi koruyucu hekimlik uygulamalarından faydalanılması ile mümkündür.
Ağız bakım ürünlerini nasıl seçmeliyiz?
Ağız bakım ürünlerinin değerlendirilmesinde flor içerikli ürünler ön plana çıkmaktadır. Fakat ağız bakımında temel prensip, mekanik olarak tüm diş yüzeyleri ve cevre dokuların temizlenmesi olduğundan, diş hekimleri özellikle belli bir ürünü tavsiye etmekten kaçınırlar. Bunun yerine hastalara iyi bir oral hijyen eğitimi verilmesi ve ağız bakımı konusunda motivasyonunu artırılması hedeflenir. Bu anlamda koruyucu hekimlik uygulamaları ile 6 aylık periyotlarda yapılacak muayeneler büyük önem kazanmaktadır.
Bir diş fırçasını ne kadar kullanabiliriz?
Dişlerin düzenli fırçalanması durumunda 3 aylık periyotlarda fırçanın yenilenmesi doğru olacaktır.
En doğru diş fırçalama tekniği hangisidir?
Hastalarımızla mülakatlarda ciddi bir şekilde üzerinde durduğumuz konuların başında, diş etlerinin sağlığının korunmasına yönelik uygulayacakları fırçalama şekli geliyor. İyi bir fırçalama 4 dakikanın altında olmamalı, diş-diş eti birleşim hattının üzerinde gıda artıkları kalmayacak şekilde bir yol hedeflenmelidir. Fırçanın hangi şekilde tutulacağı ve hangi yönde hareket ettirileceği, kullanıcının durumuna göre belirlenir. Bu yüzden bu soruya en doğru cevabı hekiminize danışarak almalısınız.
Uygun bir teknik kullanılmazsa dişler zarar görür mü?
Kesinlikle zarar görür. Muayenelerimiz sırasında yanlış fırçalama sonucunda dişler üzerinde oluşmuş defektleri sıkça görüyoruz.
Diş etlerinin fırçalanması neden gereklidir?
Dişetleri demek yerine, diş-dişeti birleşim hattı demek daha doğru olacaktır. Bu hat ağız sağlığının en zayıf komponentini oluşturur. Diş-dişetleri arasında bulunan oluk, bakteriler için aşılması nispeten en kolay bariyerdir. Fırçalanırken hedeflenen şey bu olukta mikrobik dental plağın birikiminin engellenmesidir.
Fırçadan başka diş temizlik araçları var mıdır?
Diş ipleri, ara yüz fırçaları, elektrikli fırçalar, ağız gargaraları ve ağız duşları başlıca akla gelenlerdir. Diş ipi kullanımı ara yüzeylerde fırçalama ile ulaşılması mümkün olmayan alanlar için gereklidir. Ara yüz fırçalarını özel durumlarda belli bölgeler için önerebilmekteyiz. Bu temizlik araçlarının kullanım kombinasyonlarını oluşturmak, ağza özel öneriler almak gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder