27 Eylül 2011 Salı

Sağlıksız gıdaları tespit etmek

Sağlıklı bir yaşam için her türlü gıda maddesi alırken son derece dikkatli olmamız gerekir. Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Cemal Aytaç Ak, etten balığa, meyveden sebzeye her türlü gıda maddesinin sağlıklı olup olmadığını kolayca anlamanın yollarını anlatıyor.

Meyve ve sebze alırken mevsim meyvelerinin tercih edilmesi gerektiğini belirten Cemal Aytaç Ak, kenarları düzgün, şekilleri standart ve birbirine benzeyen meyve sebzelerin yerine, bozuk şekilli, büyüklü küçüklü ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Sebze ve meyvelerin hormonlu olup olmadığını anlamanın en basit yolunun ürünlerden alınan tat olduğunu belirten Cemal Aytaç Ak şöyle diyor: "Besinlerin hormonlu olup olmadığını anlamak aslında oldukça kolaydır. Örneğin domatesin içi fazlaca boşsa, hormonlu olduğundan şüphelenebilirsiniz.

Ayrıca hormonlu domatesler dik kesildiğinde ortasında beyaz ve sert bir tabaka görülür. Diğer yandan hormonlu biberler aşırı büyük ve etli bir görünüme sahiptir, çekirdekleri boş, etli kısımda domatesteki gibi beyaz ve sert bir doku hakimdir.

Hormonlu patlıcanın şekli bozuktur,yan yana yapışıktır ve etli kısmı sünger gibi koftur. Aynı şekilde hormonlu patatesler şekilsiz ve yumruları birbirine yapışıktır ve içinde kararmalar vardır. Hormonun en çok kullanıldığı diğer bir meyve ise çilektir. Hormonlu çilekler aşırı büyük, çift yapışık, içleri boş ve şekilleri birbirine benzer."

Cemal Aytaç Ak hormonlu besinlerin uykusuzluk, yorgunluk, baş ağrısı, egzama, hafıza kaybı, konsantrasyon eksikliği, depresyon, bağışıklık sisteminde zayıflık, otoimnun hastalıklar, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları ve kansere sebep olabileceğini söylüyor.

Ambalajlı gıda mamullerinin sağlıklı olup olmadığını öğrenmenin en iyi yolu içeriğine ve son kullanma tarihine bakmak, açıkta satılıyorsa özelliklerine dikkat etmek. Özellikle ambalajlı etleri alırken etiket bilgilerinin incelenmesi gerektiğini dile getiren Cemal Aytaç Ak "Etin ismi, miktarı, üretici ve paketleyici firmanın adı, seri numarası, üretim, izin tarihi, ürünü koruma koşullarına dikkat edilmeli.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın izni ile üretildiğine dair ibaresi olan ve en önemlisi son kullanma tarihi olan ürünler tercih edilmeli. Ambalajı delinmiş etlerin kesinlikle alınmaması gerekir. Eğer açık et alınıyorsa rengi mutlaka kontrol edilmeli ve et mutlaka koklanmalı. Bozuk et kokusu oldukça keskin olduğundan ürünün bozuk olup olmadığı anlaşılabilir" diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder