15 Ocak 2014 Çarşamba

Az uyumak kilo aldırıyor

Kilo problemi, genellikle çok yemeğe ve az hareket etmeye bağlı olsa da; az uyumanın şişmanlığı tetikleyen gizli bir düşman olduğu saptandı.
Son 40 yılda yapılan araştırmalar, günümüzde uyku süresinin dokuz saatten yedi saate düştüğünü ve insanların daha az uyuyup daha çok kilo aldıklarını gösteriyor. Uzmanlar, az uyumanın insan sağlığı üzerinde birçok olumsuz etkisi olduğunu ve kilo probleminin de bu olumsuzluklardan biri olduğunu ifade ediyor.

NASIL BİR BAĞLANTI VAR?
Televizyon ve bilgisayar karşısında geçirilen zamanın geç saatlere kadar sarkmasının gece atıştırmalarına da neden oluyor. Gece geç alınan besinleri vücut tarafından enerji olarak harcanamadığından depolanarak kiloya dönüşüyor. Uyku bozukluğunun hormonlarla arasındaki bağlantı ise şöyle:’ Leptin ve Ghrelin iştah üzerinde etkili olan iki hormondur. Leptin vücutta enerji fazlası olduğu zaman iştahı keserek yemeyi durdurmamızı sağlar. Ghrelin ise mide tarafından mide boş olduğunda salınarak açlık hissini tetikler. Mide boş olduğu zaman Ghrelin seviyeleri artar ve Leptin düşerek bizim yemek yeme isteğimizi tetikler. Yapılan çalışmalar az uyunduğunda (Günde 5-6 saatten az) Leptin seviyesi sanki 900 kalorilik bir beslenme programındaki gibi düşerek açlığı tetiklediğini göstermiştir’

SİNİRLERİ DE ETKİLİYOR
Uykusuzluğun sinirler üzerinde de negatif etkileri var, uykusuzluğun sinirleri uyararak rahatlamasını engellediğini, karbonhidrat ve şekerli yiyeceklere eğilimin daha çok arttığını ve kortizol denilen stres hormonunun da uykusuzluk süresince artarak yağlanmaya sebep olduğunu biliyoruz.
Bu nedenle uykunun son derece önemli olduğunu unutmamak ve mutlaka yeterli sürelerde uyumak gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder