10 Ekim 2011 Pazartesi

Sedef hastaları dikkat


Uzmanlar, sedef hastalarının açık renk, pamuklu, bol kesim giysiler seçmesi, parfümsüz temizleyiciler kullanması ve her gün duş alması konusunda uyarıyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Deniz Aksu Arıcan, Zorlu Grand Otel'de düzenlenen Sedef Hastalığı Halkı Bilgilendirme Toplantısında yaptığı konuşmada, sedef hastalığıyla mücadelede stresi yönetebilmenin önemli olduğunu söyledi.

Sedef hastasının yaşam alışkanlıklarını yeniden düzenlemesi gerektiğini vurgulayan Arıcan, sağlıklı beslenme adına sebze ve meyve tüketiminin artırılması, sigara kullanılmaması, alkol tüketiminin sınırlandırılması, tuzdan vazgeçilmesi gerektiğini dile getirdi.

Düzenli fiziksel aktivinin ve kilo kontrolünün hastalıkla mücadelede önemine değinen Arıcan, ''Giyim alışkanlıkları yeniden düzenlenmeli. Açık renk, pamuklu, bol kesimli giysiler seçilmeli ve parfümsüz temizleyiciler kullanılmalı. Daha aktif bir yaşam için her gün duş alınmalı'' diye konuştu.

125 MİLYON KİŞİ SEDEF HASTASI

KTÜ Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yaylı, dünyada 125 milyon kişinin sedef hastası olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Hastalık 15-25 yaşlarında başlıyor. Hastalığa bağlı eklem tutulumu ise sıklıkla 30-50 yaşları arasında meydana geliyor. Eklem tutulumunun sedef hastalarında görülme sıklığı yüzde 10-30 civarında. Hastaların yüzde 60'ına göre sedef hastalığı günlük yaşamda önemli bir problem. Kadınlarda ve gençlerde yaşam kalitesi daha da kötü etkileniyor.''

Hastalığın birçok tipi olduğunu, ve kesin tedavisinin halen bulunmadığını anlatan Yaylı, ''Ancak çoğu hastada yakınmalar kontrol altına alınabiliyor. Sedef tanısı koyabilmek için ayrıntılı hastalık öyküsü ve ayrıntılı bir deri muayenesi gereklidir. Sedefte erken tanı çok önemli. Sıklıkla kendiliğinden geçmez. Eklem tutulumu erken tedavi edilmezse kalıcı sorunlar oluşturur'' görüşünü ifade etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder