27 Ağustos 2014 Çarşamba

Radika Bitkisinin Faydaları

Radika Bitkisinin Faydaları
UYKUSUZLUĞA RADİKA BİTKİSİ

Radika Bitkisinin Faydaları

Çayırlarda işe yaramaz gibi görünen bu bitki, doğanın insanlara sunduğu olağanüstü bir şifa aracıdır. Çok ıslak toprağı sevmez. Belli başlı iki niteliği vardır. Safra kesesi ve karaciğer hastalıklarında eşsizdir.
Yaprakları, çiçeklenmesi başlamadan, sapları çiçekli iken, kökleri ise ilkbahar veya sonbaharda toplanır. Bitkinin tamamı şifalıdır. İlkbaharda tüm bitkiyi toplayıp salata haline getirmek, bazen de haşlanmış yumurta ve patates ilavesi ile bir akşam yemeği yapmak mümkündür. Günde beş altı parça Radika sapı çiğnemek, kronik karaciğer iltihabına (sağ kürek kemiğinin alt ucundaki bölgede kesin sancılar) derhal şifa verir. Şeker hastaları ise günde on Radika sapını, bitki çiçekli kaldığı sürece yemelidirler. Çiçekli saplar yıkanır ve ondan sonra çiçekli kısmı koparılıp yavaş yavaş çiğnenir. İlk başta acı gibi gelir, ama bir hindiba (Frenk salatası) yaprağı gibi taze ve suludur. Kendilerini sürekli yorgun ve halsiz hisseden hasta insanlar, taze Radika saplarıyla on dört günlük bir kür yapmalıdırlar. Etkisi çok şaşırtıcıdır.
Yararları saymakla bitmez: Kaşıntı, egzama, mayasıl gibi deri hastalıklarında yardımcıdır. Mide suyunu iyileştirerek mideyi tüm atık maddelerden temizler. Taze saplar safra kesesi taşlarının ağrısız, sızısız düşmesine yardım edebilir, karaciğer ve safra kesesini çalıştırır.
İçindeki mineral tuzlarının yanı sıra kanı temizlemesi dolayısıyla gut ve romatizmaya faydası olur. Gudde şişkinliği, üç dört hafta boyunca taze sap kürleri yapıldığında iner. Sarılık ve dalak hastalıklarına aynı derecede faydalıdır.
Kökleri çiğ olarak yenir veya kurutularak çay halinde içilirse, kanı temizler ve vücuttan fazla suyu atar, hazmı kolaylaştırır.
Eski şifa kitaplarında, kadınların eskiden bir güzellik ürünü olarak bu bitkinin kök ve yapraklarından çay hazırlayıp, bununla gözlerini ve yüzlerini yıkadıkları anlatılır. Yaprakları, yılın soğuk zamanlarında bile büyür.
Radika şurubu şöyle yapılır: Dört avuç dolusu Radika çiçeği 1 litre soğuk suya konur ve yavaşça kaynamaya bırakılır. Taşar gibi olunca ateşten çekilir ve gece soğumaya bırakılır. Ertesi sabah kevgirden geçilir, çiçekler iyice sıkılarak suları çıkarılır. Bu suyun içine 1 kilo kara şeker, dilimlenmiş ve kabuğu çıkarılmış yarım limon konularak, kapağı açık bir şekilde ocağa konulur. Fazla limon koymak, şurubu ekşi hale getirir. Tüm vitaminleri koruyabilmek için tencerenin kapağı kapatılmaz ve kısık ateşte kaynatılır. Kıvamına bakılır. Çok koyu olmamalıdır, yoksa bir süre saklandığında şekerlenir. Çok sulu da olmamalıdır, yoksa ekşir. Tam kıvamında, koyu ama akıcı bir şurup halinde olmalıdır. Tereyağlı sıcak ekmeğin üzerine sürülerek yenildiğinde, lezzetine doyum olmaz.

RADİKANIN KULLANIMA HAZIRLANMASI

Çay: ¼ litre soğuk suya bir dolu tatlı kaşı ince doğranmış kök konulur, ertesi sabah kaynatılır ve süzülür. Kahvaltıdan yarım saat önce ve yarım saat sonra yudum yudum içilir.
Salata: Taze kök ve taze yapraklardan çiğ olarak hazırlanır.
Sap: Yıkanıp, günde on taneye kadar iyice çiğnenerek yenilir.
Şurup: Yazıda anlatıldığı gibi yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder